Salihli'de gözler, açıklanacak olan üzüm fiyatında
Salihli'de gözler, açıklanacak olan üzüm fiyatında
 
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelen ilçedeki meslek odalarının temsilcileri, karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Ortak konu ve beklenti ise hafta sonu açıklanması beklenen kuru üzüm alım fiyatı oldu.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın belli periyotlarda düzenlemeyi bir gelenek haline getirdiği meslek odaları ortak istişare toplantılarından biri daha gerçekleştirildi. 
Salihli TSO Meclis Salonu’ndaki toplantıya Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Salihli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Demir ile ilçede faaliyet gösteren diğer esnaf odalarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda ağırlıklı konuyu ise herkesin merakla beklediği kuru üzüm alım fiyatı oluşturdu. Toplantının açış konuşmasını yapan Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, mevsim itibariyle bölgenin en önemli konusunun kesimine ve kurutulmasına başlanan üzüm olduğunu ifade etti. Girdi maliyetlerinin yüzde 350 oranında arttığı bir ortamda hafta sonu Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacak olan alım fiyatının büyük önem taşıdığına vurgu yapan Yüksel, beklentilerin yüksek olduğunu ve ekonomisinin büyük kısmı üzüme dayalı olan bölge için müjdeli bir haber beklediklerini söyledi.
Yüksel, 2016 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdikleri odalar arası ortak istişare toplantılarının sorunların çözümü ve sinerji oluşturma açısından büyük yarar sağladığını ifade etti.
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, üzümün üreticiye maliyetinin ortalama 24,10 TL olduğuna vurgu yaparak, üzüm alım fiyatının Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacak olması nedeniyle beklentinin yüksek olduğunu ifade etti. Bu yıl 4 kg yaş üzümden 1 kg kuru üzüm elde etmenin zor olacağını bu yüzden fiyat beklentisinin 2 Dolar seviyelerinde olduğunu belirten Yalvaç, iklim şartları nedeniyle üzümde kalitenin düşük olduğunu ve Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle en büyük alıcı olan Rusya’ya yaş üzüm satışının sorunlu olduğunu sözlerine ekledi. Yalvaç, gübre, mazot, işçilik ücretleri, elektrik ve zirai ilaç kalemlerindeki artış nedeniyle maliyetlerin yüzde 350 oranında arttığını, iyi bir fiyatın yanı sıra prim verilmesinin de şart olduğu görüşünü savundu.
Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, üzümde girdi maliyetlerinin bu yıl dört- beş katına çıktığına dikkat çekti. Üretilen kuru üzümün yüzde 80-85’inin ihraç edildiğine dikkat çeken Aksoy, ürün bazında 1-2 TL arasında destek primi verilmesinin daha yararlı olacağını vurguladı. 
OSB Başkanı ilk kez katıldı
Odalar arası istişare toplantısına ilk kez katılan Salihli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir de bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Demir, iki etapta toplam 117 kayıtlı işletmenin bulunduğu Salihli OSB’de 55 fabrikanın faal durumda olduğunu belirterek, 3. etap için arazi kamulaştırma çalışmalarının da devam ettiğini aktardı. Hızlı gelişmeyle birlikte bazı sorunların da ortaya çıkacağına dikkat çeken Demir, “İstihdam bakımından Manisa’dan sonra ikinci sıraya yükseleceğini tahmin ettiğimiz Salihli OSB’de, 3. etabın bitiminde konut ve işçi sorununun gündeme geleceği görülüyor” dedi.
Salihli Şoförler Odası Başkanı Samet Balgönül, şoför esnafına mağduriyet yaşatan 65 yaş üstü ücretsiz taşıma konusunda düzenleme yapıldığını, buna rağmen özellikle şehir içi ulaşımda mağduriyetin tam olarak giderilmediğini, şoför esnafının sıkıntısının devam ettiğini ifade etti.
Elektrik Mühendisleri Odası Salihli Temsilcisi Azim Şahin, kuruyan Gölmarmara’nın yeniden canlandırılmasının önemine dikkat çekti ve yeni yapılmakta olan Kent Meydanı’nın beton yığınına döndüğü görüşünü savundu.
Mimarlar Odası Temsilcisi Muammer Akiş de otopark yönetmeliğinin inşaat maliyetlerini olumsuz etkilediğini ve yükselen maliyetler nedeniyle sabit gelirli kesimin ev almakta zorlandığını sözlerine ekledi. 
Toplantıya katılanlar
Ziraat Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalvaç, Salihli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi adına Yönetim Kurulu Üyesi Ali Akça, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Samet Balgönül, Marangozlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Soykan, Kahveciler Odası Başkanı Hakan Yerli, İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Tuncay Ünlü, Berberler Odası  Başkanı Kadir Dilşeker, Kunduracılar Odası Başkanı Ümit Türkgeldi, Manavlar Odası Başkanı İdris Özer, İnşaat Mühendisleri Temsilciliği adına Ali Özdaş, Mimarlar Odası Temsilciliği adına  Muammer Akiş, Elektrik Mühendisleri Temsilcisi Azim Şahin ve Mali Müşavirler Odası Temsilciliği adına Tekin Koç. 
Toplantı sonrası yemeğe ayrıca Bakkallar Odası Başkanı İsmail Ünlü ile Terziler ve  Tuhafiyeciler Odası Başkanı İlkay Saygın da katılım sağladı. 
Toplantının ev sahibi olan Salihli TSO’dan da Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel’in yanı sıra Başkan Yardımcıları Günay Topkaya ve Taner Kalay, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Doğan ile Genel Sekreter Levent Kılınçaslan toplantıya iştirak etti.