1. SALİHLİ-SART PARA KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
1. SALİHLİ-SART PARA KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
 
Salihli Ticaret Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Salihli Belediyesi, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Salihli Ticaret Borsası ve Salihli Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile gerçekleşen; Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Kuruluşunun 30. Yılı Etkinlikleri ve Salihli'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü Kapsamında gerçekleştirilen “Lidya'dan Dijital Çağa, Para, Bankacılık ve Finans” ana temalı Salihli-Sart Para Kongresine katıldı.
Dünyanın en önemli antik şehirleri arasında ilk sıralarda bulunan ve paranın ilk basıldığı yer olan Manisa'nın Salihli ilçesindeki Sardes antik kentindeki Artemis Tapınağı Salihli-Sart Para Kongresine; Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, rektör yardımcıları, Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Ahmetli Kaymakamı Abdullah Kurt, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel,  Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Aigai Kazı Başkanı Yusuf Sezgin, akademisyenler, bankacılar ve davetliler katıldı. 
 
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Türkiye’nin tek jeoparkı olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nın şehrimize değer kattığını, bu güzelliklerin tanıtılması gerektiğini ve bu çerçevede çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Madeni paranın insanlık tarafından kullanılan ilk yer olması sebebiyle Salihli'yi diğer alanlarda olduğu gibi para ile özdeşleşmiş bir marka şehir haline getirmek için bir çaba sarf ettiklerini de söyleyen Kayda, bu anlamda gerçekleştirilen kongrenin tarihi bir kongre olduğunu söyledi.
 
"Hayalimiz parasal konuların buradan açıklanması"
 
Manisa'da 2015 yılında başlayan çalışmalara verilen arayı telafi etmeye çalıştıklarını kaydeden Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, "Bugün geldiğimiz noktada paranın tarihçesinden yaşanan olaylar ve bu yaşanan olaylara ekonomiye yön verilmesi hep bu sektörde oldu. Biz istiyoruz ki Türkiye'nin para politikasına yön veren erkin yılda bir kez burada toplanarak, belki bir festival belki bir bilim festivali belki de bir kongre ile birlikte burada Türkiye Cumhuriyeti’ni ilgilendiren ve Türkiye ile ticareti bulunan ülkelerin kararlarının buradan açıklanması, buradan yön verilmesi emin olun Manisa'da yaşayan bir birey olarak, bu üniversitenin rektörü olarak benim de hayalim." diye konuştu.
 
"Turizmde de ivme yakalamalıyız"
 
Manisa'nın tarım ve sanayide ülke genelinde oldukça iyi durumda olmasına rağmen turizmde geriden geldiğine dikkat çeken Vali Yaşar Karadeniz ise şunları söyledi: "İlimizin ekonomik anlamda gelişmesi dolayısıyla konumuz olan parayı daha çok kazanması anlamında hedeflerimizle hemen hemen aynı. Sorunlarda aynı, artılarda aynı, yapmamız gereken işlerde aynı. Manisa olarak Salihli'de de tarım ve sanayide oldukça iyi durumdayız. Daha da iyi olmak için çalışmalarımız devam edecek. Turizm konusunda ise biraz geriden başlamışız. Burada da bir ivmemiz var ama turizmde başarıya ulaşmanın ana yollarından birisi birbirinden kopuk bağımsız hareketlerden ziyade potansiyeli yüksek alanları turizm zonu olarak iyi işlemek, destinasyonla birbirine bağlamak ve bunların tanıtımını iyi yapmak. Manisa'da turizm potansiyelinin yüksek olduğu iki bölge görüyorum. Bunlardan ilki Manisa Spil Dağı ve Yuntdağını içeren bölge, ikincisi Kula ve Salihli bölgesi. Biz bu iki noktaya ne kadar yüklenirsek turizmde o kadar yol alacağımıza inanıyorum." dedi.
 
Kongrenin açılışındaki son konuşmayı gerçekleştiren Manisa CBÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Aigai Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin de Sardes'in öneminden ve zenginliğinden bahsetti. Kongrenin gerçekleşmesine katkı sunan kurum temsilcilerine plaket takdimi yapıldı. Kongreye verdiğimiz desteklerden dolayı Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Yetiş Aksoy’a plaketini Salihli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Balık takdim etti.
 
Konuşmaların ardından Artemis Tapınağının büyülü atmosferi içinde konuklara Salihli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri tarafından katılımcılara gitar resitali sunuldu.
 
Açılış töreninin sonunda davetliler tarihte ilk paranın basıldığı teknikle M.Ö. 600 yılının yazılı olduğu ve ön yüzünde Lidya Aslanının bulunduğu kendi paralarını 2 bin 600 yıl önce tarihte ilk paranın basıldığı aynı teknikle bastı.Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Kuruluşunun 30. Yılı Etkinlikleri ve Salihli'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü Kapsamında gerçekleştirilen “Lidya'dan Dijital Çağa, Para, Bankacılık ve Finans” ana temalı Salihli-Sart Para Kongresi, Dünyada parayı ilk basan uygarlık olan Lidya Krallığının Başkenti Sardes'teki Artemis Tapınağında başladı. 3 gün boyunca sürecek.