BAŞKAN AKSOY BANKKART TEDARİK ZİNCİRİ FİNANSMAN PROJESİ LANSMANI TOPLANTISINA KATILDI
BAŞKAN AKSOY BANKKART TEDARİK ZİNCİRİ FİNANSMAN PROJESİ LANSMANI TOPLANTISINA KATILDI
Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Yetiş Aksoy, TOBB Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Sn. Hüseyin Aydın’ın katılımlarıyla gerçekleşen Tedarik Zinciri Finansman Projesi Lansmanı video konferans toplantısına katıldı.
 
Bankkart Tedarik Zinciri Finansman Projesi Lansmanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Hisarcıklıoğlu ve Aydın’ın imza attığı protokol ile ticari mal alım-satımlarında kolay finansman imkânı için işbirliğine gidildi.
 
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Ziraat Bankası ile çok önemli bir iş birliği başlattıklarını ifade ederek, “Tüm üyelerimize, ticari mal alım-satımlarında, güvenli ticaret sistemi ve kolay finansman imkânı getiriyoruz. Böylece tedarik zincirinin aksamadan sürdürülmesine ciddi bir katkı sağlıyoruz. Ziraat Bankkart ile ekonomiye kazan-kazan anlayışını getirmiş oluyoruz. Tedarik Zincirinin işleyişini ve devamlılığını kolaylaştırıyoruz. Alıcı ve satıcının güven içinde alışveriş yapmasının önünü açıyoruz” dedi. Bu sayede, üreticilerin veya satıcıların, tahsilat ile uğraşmadan, güven içinde mallarını satabileceklerine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Sattıkları mal bedelini, alacak riski taşımadan, Ziraat Bankası garantisiyle peşin ya da taksitli alacaklar. Böylece nakit akışını öngörülebilir hale getirmiş olacaklar. Alıcılar da uygun vade ve maliyette finansman temin ederek, tedarik ihtiyaçlarını karşılayacaklar. 1,5 seneye ulaşan kredi imkanına kavuşacaklar. Ödemelerini, esnek vadelendirme ile yapacaklar. Böylece nakit akışlarını rahatlatacaklar. Yani kısaca, mal almak gerekince, bu kart ile para ödemeden satın alma yapılıyor. Satıcı da, bu kimdir diye endişe etmeden malını güvenle satıp, parasını bankadan tahsil ediyor” ifadesini kullandı.
 
-Tüm oda borsa üyeleri ile sektör meclisi üyeleri yararlanabilecek
 
81 il 160 ilçedeki Oda ve Borsalar ile 61 Sektör Meclisinin tüm üyelerinin de, Ziraat Bankası tarafından, ciro ve kredibiliteye göre belirlenecek limitler dâhilinde, hem satıcı hem de alıcı olarak bu sistemden yararlanabileceklerini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tedarik zincirini güven altına alacak bu sistemin, KOBİ’lerin kredi faizlerinin düşmesine de yardımcı olacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, sonraki aşamadaysa, düşen finansman maliyetleri KOBİ’leri yatırım ve üretim için teşvik edeceğini,
KOBİ’nin finansal istikrarı hem tedarik zincirini daha istikrarlı hale getireceğini ve tedarik kanallarını garanti altına alacağını vurguladı. Bunun da alıcı konumundaki büyük firmaların, bu tedarik zinciri finansmanına dâhil olmalarını motive edeceğini sözlerine ekledi.
 
-Nefes kredilerinin katkısı
 
TOBB ve 365 Oda-Borsa olarak ekonomik sıkıntıların en yoğun hissedildiği dönemlerde Nefes Kredisi kampanyaları yaptıklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Elimizdeki tüm kaynakları, birleştirip, üyelerimize düşük maliyetli kredi destekleri sağladık. Son 4 yılda düzenlediğimiz kampanyalarla KGF kefaleti ile 150 bin firma 15 milyar lira uygun koşullarda finansmana kavuştu. Bu yıl pandemi başlayınca da Nefes Kredisi kampanyasına başladık. 50 bin firma KGF kefaleti ile 3 milyar lira kaynağa ulaştı” diye konuştu.
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’a ve bu projenin hayata geçirilmesi için tüm çalışanlara teşekkür etti.
 
- Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın
 
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise konuşmasında, "Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ürünümüzle alıcılar ve satıcılar arasında büyük bir tedarik zinciri kuruyor, üye iş yeri ve kurumsal kart altyapımız üzerinden özel fiyatlama ve vade avantajı sunuyoruz." ifadesini kullandı.
 
Aydın, "Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı" ürününün, çevrim içi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Ziraat Bankası olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yaptıkları iş birliğine bir yenisini daha eklediklerini söyledi.
 
Bankkart Başak Tedarik Zinciri finansmanı ürünüyle topraktan sofraya, denizden masaya, 360 derece yaklaşımıyla üretim ve ticaret zincirinin bütün halkalarını, sektörlerdeki tüm tarafları finansal açıdan desteklediklerini söyleyen Aydın, şöyle konuştu:
 
"Bu ürünümüzle alıcılar ve satıcılar arasında büyük bir tedarik zinciri kuruyor, üye iş yeri ve kurumsal kart altyapımız üzerinden özel fiyatlama ve vade avantajı sunuyoruz. Alıcı ile satıcı kendi aralarındaki ticareti, kartlı ödeme sistemi üzerinden güvenli bir şekilde yapacak, bu sayede iş hacimlerini artırabilecek. Alıcı ve satıcı arasında oluşabilecek tahsilat riski ortadan kalkacak, alıcının ürün ve ham maddeye daha hızlı ulaşması sağlanacak. Alıcı ve satıcı kendi nakit akışlarına uygun ödeme takvimi oluşturabilecek. TOBB ve bağlı 365 oda/borsa ile 61 sektör meclisi üyesi iş yerleri Ziraat Bankasının kurumsal kartı Bankkart Başak ile yapacakları alımlarda 540 güne kadar vade ve finansal avantajlardan yararlanabilecek. Anlaşmalı mesleki birlik veya dernek üyesi satıcılar ise özel oranlarla ertesi gün ya da banka garantisiyle blokeli veya taksit vadelerinde tahsilatlarını gerçekleştirme imkânı elde edeceklerdir."
 
- "Üretim, istihdam ve ticarette istikrar ve devamlılığı sağlıyoruz"
 
Aydın, bu sistemle, zincirdeki riskleri ortadan kaldırarak ticaretin daha etkin ve verimli yapılmasını desteklediklerini, alıcının finansman ihtiyacını karşıladıklarını, üretim, istihdam ve ticarette istikrar ve devamlılığı sağladıklarını dile getirdi.
 
TOBB ile imzaladıkları bu anlaşmayla, Türkiye'nin her yerine yaygın şube ağı ve güçlü dijital bankacılık altyapısıyla ülkenin dört bir köşesindeki TOBB üyelerinin uygun koşullarda finansmana ulaşmalarına ve ticaretlerini Ziraat Bankası güvencesi altında yapmalarına imkan sağlayacaklarını ifade eden Aydın, "Bu yeni ve güçlü bir başlangıç olup daha da geliştirilmeye imkan tanımaktadır. Yakın zaman içinde  'güvenli ticareti' yaygınlaştırmak amacıyla kurduğumuz yapıyı e-ticaret platformuna dönüştürmek öncelikli hedeflerimizden biridir. Projenin ülkemize, üreticimize, tüccarımıza, tüketicimize hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.
 
Yönetim Kurulu Başkanımız Yetiş Aksoy lansman ile ilgili yaptığı değerlendirmede;
Birliğimiz Ziraat Bankası ile çok önemli bir protokol imzalayarak güzel bir iş birliği başlatmıştır. Üreticilerin ve satıcıların tahsilât ile uğraşmadan, sattıkları mal bedelini, alacak riski taşımadan, Ziraat Bankası garantisiyle peşin ya da taksitli alacaklar. Bankart Tedarik Zinciri Finansman Projesinin önemli bir adım olduğunu belirten Aksoy, projeyi hayata geçiren üretici ve kobilerin her zaman yanında olan Birlik Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
 
Başkan Aksoy, ayrıca üyelerimizden Ziraat Bankasında  uygulama süreçlerine ilişkin belirtmek istedikleri sorun ve önerilerini 14 Aralık 2020 Pazartesi günü saat 16.00 a kadar borsamıza iletmeleri halinde,  tespit edilen sorun ve öneriler rapor halinde TOBB'ne sunulacak dedi.