BORSAMIZ YETKİLİLERİ AFYONKARAHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENEN BÜYÜYEN VE GELİŞEN AFYONKARAHİSAR ÖDÜL TÖRENİ'NE KATILDI
BORSAMIZ YETKİLİLERİ AFYONKARAHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENEN BÜYÜYEN VE GELİŞEN AFYONKARAHİSAR ÖDÜL TÖRENİ'NE KATILDI

 

Gerçekleşen ödül törenine Salihli Ticaret Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Karaman ve Genel Sekreter Turan Yalçın katılım gösterdi.

Afyonkarahisar’ın Batı Anadolu’nun kavşak merkezi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Mermeri, kilimi, termali, kaymağı, yoğurdu, yumurtası, sucuk ve pastırmasıyla ülkemizin marka kentlerinden biri. Bu alanda bir de uluslararası başarıya imza atmış. Gastronomi  de, Unesco listesine ülkemizden girmeyi başaran, 3 şehirden biri Afyonkarahisar. Afyonkarahisar’a da bu yakışırdı. Sizleri tebrik ediyorum. Türkiye’de bir ilk olacak olan ‘Sağlık Endüstri Bölgesi’ kurmayı hedefliyorlar. Afyonkarahisar bunun için en uygun yer. Ülkemiz için çok önemli. Avrupada’ki emekli sigortalıların ülkemizde rahatlıkla konaklayacakları yer Afyonkarahisar. Bu altyapı var” dedi. 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsa’nın akredite olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, üyelerine Avrupa standardında, 5 yıldızlı hizmet sunduğunu söyledi.

Oda-Borsa Başkanları ile birlikte çalışarak, hükümete sundukları pek çok önerinin hayata geçtiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Sizlerin talebi ve hükümetimizin aldığı inisiyatifle, kamu bankaları devreye girdi. Hem faizleri düşürdüler, hem de yeni kredi vermeye başladılar. İnşallah yakında, kamu bankalarındaki ticari kredi faizleri tek haneli rakamlara da inecek. Biz de KGF ile siz kefil olmaya da devam ediyoruz. Biliyorsunuz KGF, bizim iştirakimiz. Yani sizin kurumunuz. KGF ile bankadan alacağınız kredide size kefil oluyoruz. Bugün baba oğluna kefil olmuyor. TOBB, Odanız/Borsanız size kefil oluyor. Bunun dünyada başka örneği yok. Sadece 2019’da Türkiye genelinde, 165 bin üyemizin 74 milyar lira kredisine kefalet verdik. Afyonkarahisar’da da bugüne kadar 5 bin üyemizin 2 milyar lira kredisine kefil olduk. Oda-Borsalar daha ne yapsın? Şimdi bir adım daha atıyoruz. Hükümetimizle mutabık kaldık, yasal düzenleme geliyor. KGF 2020’de, ilave 100 milyar lira daha kefalet verebilecek. Toplam150 milyar liralık kefil olmamızın yolu açılıyor” dedi. 

 

Bankalarda ikinci şikâyetin yüksek POS komisyonları ve teminat mektubu oranları olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, talepleri doğrultusunda % 1,60 üst sınır getirildiğini, şimdi bunun biraz daha düşürülmesini konuştuklarını, teminat mektubu oranlarının kamu bankalarında %1’e, özel bankalarda %2’ye düşürülmesini sağladıklarını söyledi.

TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Bankalar, Merkez Bankası’nın EFT sistemini kullandığında 20 kuruş öderken,  bizlerden 20 lira talep eder hale gelmişti. Sizlerden gelen talepler doğrultusunda, şimdi bununla da ilgili yeni bir yasal düzenleme de çıktı. Bankaların EFT, havale ücretleri ve kredi erken kapama komisyonlarına sınır geldi. 1 Marttan itibaren bu da başlıyor. 

Yine iç piyasaya destek olmak için, geçen sene, vergi indirimlerinin devam etmesini sağladık. Mobilya sektörümüzün talebine binaen, bu senede mobilyada KDV kalıcı şekilde düşürüldü. Yumurta Afyonkarahisar için önemli bir değer. Afyonkarahisar Oda ve Borsamızın girişimi sayesinde, toptan yumurtadaki KDV yüzde 1'e indirildi”.

Ticari alacak sigortasının devreye girdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Halk Sigortanın bu işi başlattığını, meclis üyelerinin bu konuda bilgi sahibi olmasını istedi.

Mesleki Eğitim konusunun iş dünyası için önemine değinen Hisarcıklıoğlu, 81 ilde 81 meslek lisesinin oda/borsalara devredildiğini, Afyon’da Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi protokol kapsamındaki okula Ticaret ve Sanayi Odası’nın sahip çıktığını, bu okulların fiziki kapasitesini ve müfredatını geliştirerek, buralardan nitelikli çalışanlar çıkacağını söyledi.

Çıkan kanun ile "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" gruplardaki 143 meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olduğunu, bunun yanında galericilik, emlakçılık, servis şoförlüğünde de zorunlu olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bu mesleklerde, belgesiz işçi çalıştıran işverenlere para cezası uygulanacak. TOBB bünyesinde, MEYBEM - Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’ni kurduk. 81 ilde Oda-Borsalarımız sayesinde hizmet veriyoruz. Bugüne kadar 1 milyona yakın çalışanımız mesleki yeterlilik belgesi aldı. MYK belgesi olan çalışanlarınız için 4,5 yıla kadar SGK İşveren Primini ödemiyorsunuz. Bundan mutlaka istifade edin” dedi.

Hisarcıklıoğlu, işçi işveren arasındaki davalarda yaşanan sıkıntıları çözmek için Arabuluculuk sistemini başlattıklarını, bugün davaların yüzde 70’nin arabuluculuk sistemi ile çözüldüğünü vurguladı. Hisarcıklıoğlu, ticari davalarda da arabuluculuğun zorunlu hale geldiğini söyledi. TOBB Tahkimini kurduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, sözleşmeye anlaşmazlık durumunda “TOBB Tahkim yetkilidir” yazmanın yeterli olacağını belirtti.

Yerli otomobil konusuna değinen Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdikleri sözü yerine getirdiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı 2011'den 2017'ye kadar her platformda çağrıda bulundu. Türk iş dünyasına güvenerek, yani sizlere güvenerek bu sözü verdik. 27 Aralık'ta da ilk lansmanını yaptık. İnşallah yakında bunun temeli Bursa Gemlik'te atılacak" ifadelerini kullandı.

Aracın yüzde 100 elektrikli olacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bu anlamda Türkiye'deki teknolojik değişimin, dünyayla aynı anda başladığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "İnşallah 2022'de ilk araba çıkacak. Yerli otomobil Türkiye'ye 20 bin ilave istihdam, 7,5 milyar dolar daha az cari açık ve milli gelire 50 milyar dolar katkı sağlayacak. İş otomobil değil artık otomobil, otomobil olmaktan çıktı. Tamamıyla otonom. Her şeyi bilgisayar üzerinde giden bir araç. Dünya buna göre dönüyor. Siz her şeyi orada yapıyorsunuz. Nasıl cep telefonları önce sadece cep telefonuydu, şimdi artık her şeyi oradan koordine edebiliyorsunuz. Araba da o noktaya geliyor."

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tören öncesinde Afyonkarahisarlı iş insanlarınca üretilen yerli kaya kamyonu "Deve" ile sürücüsüz tarım aracı "SAR"ı denedi.

-Serteser: “ilimiz büyümesini sürdürüyor”

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser de “Ödül törenimizin ismini rastgele seçmedik. Son 10 yılda ilimiz, gelişti, büyüdü; gelişmesini ve büyümesini de halen sürdürüyor; sizin de her zaman olduğu gibi desteklerinizle bu kalkınma hamlemizin devam edeceğine inanıyorum. Afyonkarahisar’ın 2019 yılındaki toplam ihracatı 2018 yılına göre yüzde 6,35 artarak 363 milyon 664 bin dolar oldu. Türkiye’nin ihracatındaki artış ise bir önceki yıla göre yüzde 2.04 olarak açıklandı. İlimizin ihracatında, Türkiye ortalamasının üzerinde artış yaşandı. Afyon, bu rakamla Türkiye’de ihracatta 30’uncu il oldu. Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu, bize 500 ihracatçı firma hedefi vermişti. 2019 yılında ihracatçı firma sayımız da arttı. 2018 yılında 347 olan ihracatçı firma sayımız, geçen yıl 394’e yükseldi. İhracatta iyi bir konumdayız, daha iyiyi yakalamak için çalışıyoruz, çalışacağız. İthalatta da cari açığın kapanmasına katkı sağlayan bir iliz. İlimizde, 2019 yılında 78 milyon dolarlık ithalat yaptık. Buna göre her 1 dolarlık ithalata karşılık, 4,7 dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oluyoruz. Yine son 10 yılda, yatırımcılarımızın özverisi ile termal turizm alanında önemli bir atılım gerçekleştirdik. Şu anda yaklaşık 27 bin yatak kapasitemiz ile termalin başkenti durumuna geldik. Yatak kapasitemizin daha da artması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Termal turizmin, sağlık turizmi ve sağlık endüstrisi ile birleşmesi gerektiğini vurgulayan Serteser, “Termal turizm, sağlık turizmi ve sağlık endüstrisi ile birleşirse çok daha anlamlı olur. Biz de malumunuz olduğu üzere Sayın Bakanımız, Valimiz, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız, Rektörlerimiz, İl Genel Meclisi Başkanımız ile ilimizde Sağlık Endüstri Bölgesi ilan edilmesi için yoğun emek sarf ediyoruz. Sizi de bu çerçevede iki kez ziyaret ettik. Afyonkarahisar’ın kalkınmasını hızlandıracak, sağlık turizmi alanında ilimizin yurtdışına açılmasında da öncü rol üstlenecek Sağlık Endüstri Bölgesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’in dünya ekonomisi ile entegrasyon vizyonu ile örtüşmektedir. Bu nedenle, sizin öncülüğünüzde Türk Özel Sektörü’nün çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’in de Sağlık Endüstri Bölgesi’nin Yönetici Şirketi içinde olmasını talep ve bilhassa arz ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

-Vali Mustafa Tutulmaz

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise şehrin hızla geliştiğini kaydetti. Tutulmaz, “Yakın tarihte Afyonkarahisar tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomiye sahipti. İmalat sanayii yok denecek kadar azdı. Sadece tarım ve hayvancılık alanında üretim yapılıp, imalat başka şehirlere bırakılıyordu. Son zamanlarda yapılan yatırımlarla, özellikle özel sektörün girişimiyle, kamunun alt yapıda yaptığı yatırımlarla tarım ve hayvancılık bizim önemli gelir kaynağımız ancak imalat ve gıda sanayiinde de ülkemizin önde şehirlerinden biri haline geldi. Mermerinde tarihten gelen önemli özelliği var ama sanayi ve gelir kaynağı olarak kullanımı yakın tarihe dayanmaktadır. Önemli bir gelir kaynağı olan turizmde özellikle de termal turizm de her geçen gün daha da önemli bir konuma geliyoruz. Bu gelişmeleri sağlayan siz değerli iş insanlarımızın yaptığı yatırımlardır” dedi.