SALİHLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI YETİŞ AKSOY MANİSA'DA DÜZENLENEN BÖLGESEL İSTİŞARE TOPLANTISI'NA KATILDI
SALİHLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI YETİŞ AKSOY MANİSA'DA DÜZENLENEN BÖLGESEL İSTİŞARE TOPLANTISI'NA KATILDI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Manisa’da düzenlenen Bölgesel İstişare Toplantısı’na katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasını başta istihdamla ilgili olmak üzere hükümetin getirdiği fırsatlardan faydalanmaya çağırdı. Hisarcıklıoğlu, "Son 2-3 ayda, kurda, faizde olumlu gelişmeler var. Banka kredilerindeki azalma bitti ve artış başladı. Kısaca düne nispetle bugün önümüzü daha net görüyoruz." dedi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı toplantıya Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy ve Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Karaman katıldı. Başkan Aksoy toplantıda söz alarak yaptığı konuşmada Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve tüm konukları Manisa’mızda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında borsa olarak tespit ettikleri 3 sorunu ve çözüm önerilerini ifade etti.

Başkan AKSOY; “Tarım sektöründe girdi olarak kullanılan; elektrik, mazot, gübre, zirai ilaç, tohum v.b. gibi ürünlerin maliyetlerinin çok yüksek olması üreticilerimizi olumsuz etkilemektedir.  Bu olumsuz etkinin kaldırılması için; Tarımsal üretim aşamasında girdi maliyetleri arasında en çok paya sahip olan; elektrik, mazot, gübre, zirai ilaç, tohum gibi ürünler ÖTV ve KDV’den muaf tutularak üreticilerimiz desteklenmeli. Ağırlıklı olarak bölgemizde üretilen zeytine de verilecek primle hem zeytin üreticimize katkı sağlanacağı gibi kayıt dışı olan zeytinler de kayıt altına alınarak vergi kaybımız önleneceği gibi merdiven altı üretimin önüne geçilerek halkımızın sağlıklı ve güvenilir ürünler tüketmesi sağlanmış olduğu dibi haksız rekabetin önüne geçileceği gibi, ihracatçımıza, sanayicimize ve tüketiciye de büyük yarar sağlayacaktır.

Diğer önemli bir konu ise işverenin üzerindeki işçi maliyetlerinin yüksek olması. Bu maliyetlerin azaltılması için işçinin işveren üzerindeki vergi yükü hafifletilerek istihdamın teşvik edilmesi ve işçilerin harcama gücünün arttırılarak nihai tüketicinin gelir seviyesi ve alım gücü desteklenerek ticaret canlandırılmalı.

Son olarak tüccar ve sanayiciler tarafından üreticilerden satın alınan tarımsal ve hayvansal ürünlerin alımları sırasında düzenlenecek olan müstahsil makbuzlarında üreticiden kesilen bağ-kur kesintisi sorumluluğu sorun oluşturmaktadır. Bu sorunun giderilmesi için üyelerimiz olan gerçek ve tüzel kişilerin, çiftçilerden satın aldıkları tarımsal veya hayvansal ürün bedelleri üzerinden üreticinin prim borçlarına istinaden %2 oranında tevkifat yapmaları gerektiğinden, üyelerimiz üreticinin borcunun olup olmadığının tespitinde ve bu kesintiyi üreticiden kestikleri zaman üretici ile sorunlar yaşamakta ve ticareti zora sokmaktadır. Tevkifat zorunluluğu üyelerimiz üzerinden kaldırılmalı ve ilgili kurumlar tarafından yapılmalıdır.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardında İş dünyası temsilcileri yaşadıkları sorunları tek tek söz alarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ilettiler. Aktarılan sorunları not alan Bakan Pekcan, toplantının son bölümünde kendisine iletilen soruları cevaplandırırken, beraberinde toplantıda yer alan kurmaylarına da aktarılan sorunların çözümü noktasında talimatlar verdi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Manisa Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Bölge İstişare Toplantısı Manisa Anemon Otel’de yapıldı.  Manisa’nın yanı sıra Afyonkarahisar, Denizli, Uşak, İzmir, Balıkesir, Kütahya, Aydın İllerinin Oda, Borsa Başkanları ile temsilcilerinin de yer aldığı ve iş dünyasının yaşadığı  sorunları ilk ağızdan yetkililere iletilme fırsatının bulunduğu toplantıya, Ticaret Bakanı Bakan Ruhsar Pekcan,  Manisa Valisi Ahmet Deniz, AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ziya Elmalı, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, AK Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ümit Türek, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap,Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Cahit Yayman,  Oda ve Borsa başkanları, iş insanları katıldı.