Organik Tarım ve İyi Tarım uygulama eğitimlerini tamamlayan üreticiler sertifikalarını aldı
Organik Tarım ve İyi Tarım uygulama eğitimlerini tamamlayan üreticiler sertifikalarını aldı

Salihli’de İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Orser firması iş birliğiyle yapılan organik tarım ve iyi tarım uygulamaları eğitimine katılan üreticilere düzenlenen törenle sertifikaları teslim edildi.

Ziraat Odasında yapılan ve saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa Salihli Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Alşen, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Dilek, Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk ve Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, ilçe tarım personelleri ile ziraat odası personelleri, Orser firması yetkilileri ile personelleri ve üreticiler katıldı.
   Programda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Murat Yasak organik tarım ve iyi tarım uygulamaları ile Salihli’nin durumu konulu sunumunu yaptı.


     Organik tarım ve İyi tarımı uygulamalarının neden gerekli olduğunu anlatan Yasak yaptığı sunumda:
“Gelecek nesilleri korumak için, sağlıklı besin üretmek için, Gıdalar üzerindeki kimyasalların etkisini azaltmak için, toprak yapısını, su miktarı ve yapısını korumak için, kaliteli besin üretmek için yapmamız gerekiyor. Sözleşmeye dayalı bir tarım modeli. Her aşaması kayıt altına alınan, karşılıklı güven esasına dayanan ve belgelendirilen bir tarım uygulama modelidir” dedi.

“İlçemizde 16 bin dekar arazi son 3 yıl içerisinde organik tarıma başladı”


    Yaptığı sunumda Salihli’deki durumu da anlatan ve Salihli’de 1986’dan beri organik tarımın yapıldığını ifade eden Ziraat Mühendisi Murat Yasak; “İlçemizde 16 bin dekar arazi son 3 yıl içerisinde organik tarıma başladı. İyi tarım uygulamaları olaraktan şu an itibariyle 28 bin dekarlık iyi tarım alanımız mevcut. Su kalitesini ve toprağı korumak ilçemiz açısından önemli. Organik tarımda ve tarımda 2017 yılında destekleme hak edişleri yapıldı. Organik tarımda 247 üreticiye 2 milyon 169 bin 929 TL İyi tarım uygulamalarında ise 139 üreticimize 2 milyon 336 Bin TL destekleme yapılmıştır” dedi.

“Tarım Bakanlığımızda son yıllarda çok büyük destek veriyor”


    Salihli Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu yaptığı konuşmada; “Salihli şüphesiz bir tarım kenti. Bugüne kadar daha çok verim almak amacıyla her türlü üretim anlamında yoğun çalışmalar yapıldı. Bu işin özü ve esası toprağın, ürünün ve tohumun kalitesini bozmadan en iyi şekilde verim nasıl elde edilir bunun çalışması içerisinde girildi. Tarım Bakanlığımızda son yıllarda çok büyük destek veriyor” dedi.

“Manisa olarak Türkiye genelinde organik tarımda ve iyi tarımda marka olmaya başladık”

    Bakanlık olarak organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına çok büyük önem ve destek verildiğini ifade eden Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya; “Manisa olarak organik tarımda ve iyi tarımda Türkiye genelinde marka olmaya başladık. Bakanlığımızın başlatmış olduğu organik tarım ve iyi tarım uygulamaları günden güne artarak devam ediyor. Bizlerde destekliyoruz. Bu uygulamayı daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor. İnsan sağlığına, hayvan sağlığına ve çevreye faydası var” dedi.

Programda 2017 yılında organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına geçen üreticilere sertifikaları verildi. Ayrıca 2018 yılı için organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına katılacak olan üreticiler ile sözleşme imzalandı.

     Düzenlenen program Orser firması yetkililerinin organik tarım ve iyi tarım uygulamaları sunumunun ardından son buldu.