BORSA BAŞKANIMIZ AKSOY "IV. KURU MEYVE ÇALIŞTAYI'NA" KATILDI
BORSA BAŞKANIMIZ AKSOY

Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatında son yıllarda yaşanan tıkanıklığı aşmak isteyen Türk kuru meyve sektörü, "IV. Kuru Meyve Çalıştayı"nda bir araya geldi. Kuru meyve sektörü 2023 ihracat hedefleri için güç birliği kararı aldı.


Düzenlenen Çalıştay'da; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri, Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri de sektörün sorunlarının çözümü için mesai yaptı.


Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı toplantıda yapmış olduğu konuşmada “Salihli İlçesinde Üzümde Kalıntının Önlenmesi Eylem Planı” oluşturduklarını vurguladı. Başkan Aksoy; “Salihli Ticaret Borsamız ev sahipliğinde Şubat ayında Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Salihli Ziraat Odamız, Salihli Tariş Kooperatifimiz, Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatçısı firmalarımız ve Tarım Kredi Kooperatiflerimiz ile bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda aldığımız kararlar dâhilinde Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile birlikte Salihli’de hizmet veren 56 adet Zirai İlaç Bayisiyle borsamızda ikinci toplantıyı gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz toplantıda “Iprodione” aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin ülkemizde Bağ ve Kayısıda kullanımı 19 Ocak 2018 tarihi itibarı ile yasaklandığı ve 8 Haziran 2018 tarihi itibarı ile de tüm ürünlerde kullanımının yasaklandığı zirai ilaç bayilerine duyurduk. Bayilerimizin sipariş ettikleri ilaçlarda yasaklanan etken maddeye dikkat etmeleri ve ruhsatsız ve yasaklanmış bitki koruma ürünlerini üreticilerimize kullandırmamaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini ifade ettik. Aksi takdirde adli ve idari yaptırımların yetkililerce uygulanacağı vurgulandı. İlaç bayilerimizde gereken hassasiyeti göstereceklerini ifade ettiler.” dedi.


Bölgemiz tarımının çok daha iyi noktalara ulaşması için gereken mücadeleyi vermeye devam edeceklerini ifade eden Başkan Aksoy; Bu mücadele sürecinde üreticilerimizin önemi çok büyük. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından Iprodione aktif maddesinin yeraltı sularına karışma riski ve Iprodione aktif maddesinin bazı metabolit kalıntılarının insan sağlığına olan olumsuz etkilerini önümüzdeki hafta paydaşlarımız ile başlayacağımız köy eğitimlerimizde üreticimize anlatacağız. Çünkü çekirdeksiz kuru üzüm pazarında rakip olduğumuz İran, Çin ve Hindistan başta olmak üzere dünyada yeni üreticiler pazarda güçlenmeye çalışmaktadır. Kaliteli ürün üreterek doğru hedefler koyarak hareket etmeliyiz. Başarılı olabilmek için üreticiler, tüccarlar, ihracatçılar, zirai ilaç bayileri ile hep birlikte mücadele etmeliyiz. Ayrıca bölgemiz tarımının paydaşları ile yapmış olduğumuz güç birliğinin örnek teşkil etmesi bizi çok mutlu etmektedir. Böyle stratejik güç birliklerimiz ile başarılarımızın artacağına da yürekten inanmaktayım.” dedi.