BORSAMIZDA ÖNEMLİ TOPLANTI
BORSAMIZDA ÖNEMLİ TOPLANTI

Salihli Ticaret Borsasımız ev sahipliğinde Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Salihli Ziraat Odası, Salihli Tariş, Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhraçatçısı firmalarımız, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Salihli’de hizmet veren 56 adet Zirai İlaç Bayisi bir araya geldi.

Gerçekleşen toplantıda “Iprodione” aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin ülkemizde Bağ ve Kayısıda kullanımı 19 Ocak 2018 tarihi itibarı ile yasaklanmış olduğu, 8 Haziran 2018 tarihi itibarı ile de tüm ürünlerde kullanımının yasaklandığı zirai ilaç bayilerine duyuruldu.

Açılış konuşmasını yapan Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy;

“Bugünkü toplantımızın amacı;  Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından Iprodione aktif maddesinin yeraltı sularına karışma riski ve Iprodione aktif maddesinin bazı metabolit kalıntılarının insan sağlığına olan olumsuz etkileri sebebiyle kullanımının yasaklanması sebebiyle sizlerle bir aradayız. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıllarda da çekirdeksiz kuru üzümde “Salihli İlçesinde Üzümde Kalıntının Önlenmesi Eylem Planı” oluşturduk. Bu plan dâhilinde üzümün paydaşları olarak birlikte önemli adımlar    attık.

Yapılan çalışmalar doğrultusunda Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü,  Salihli Tariş, Salihli Ziraat Odası, İhracatçı firmalarımız ve ilaç bayilerimiz ile birlikte yıllardır güç birliği oluşturarak bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine olumlu katkılar sağladık. Ayrıca çiftçilerimizin çalışmalarımıza vermiş olduğu destekler için ayrıca teşekkür ediyorum.

“Iprodione” aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin kullanılmaması konusunda da bu başarıyı devam ettirmek için mücadele etmeye birlikte devam edeceğiz. Bu zirai mücadelede zirai ilaç bayilerimizin de önemi çok büyük. Üreticimizin bilinçlenerek yetiştirdikleri ürünlerin kalitesinin yüksek ve ulaşılan kalitenin sürekli olması halinde yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda marka değer olmamızı sağlayacaktır. Çekirdeksiz kuru üzüm pazarında rakip olduğumuz İran, Çin ve Hindistan başta olmak üzere dünyada yeni üreticiler pazarda güçlenmeye çalışmaktadır. Kaliteli ürün üreterek doğru hedefler koyarak hareket etmeliyiz. Üreticiler, tüccarlar, ihracatçılar, zirai ilaç bayileri ile birlikte hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemi su alırsa hepimiz etkileniriz.” dedi.

Bölgemiz tarımının çok daha iyi noktalara ulaşması için gereken mücadeleyi vermeye devam edeceklerini ifade eden Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Ziraat Mühendisleri Hüseyin Toprak ve Gültekin Aydoğuş; “Geçtiğimiz yıllarda verilen mücadeleyle başarılı adımlar atmayı başardık. Bu başarıda emeği geçen başta çiftçilerimize ve herkese teşekkür ediyoruz. Bu gün burada önemini ifade ettiğimiz konulara dikkat etmeyen zirai bayii ve danışmanların bağlarımızda ruhsatsız ve yasaklanmış bitki koruma ürünlerini üreticilerimize kullandırmamaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Aksi takdirde adli ve idari yaptırımların uygulanacağı unutulmamalıdır. Toplantıya katılım gösteren tüm zirai ilaç bayilerimize ve Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy’a teşekkür ediyoruz.” dedi.