BORSAMIZDA TARIMIN PAYDAŞLARI İLE ÜZÜM ÇALIŞTAYINI GERÇEKLEŞTİRDİK
BORSAMIZDA TARIMIN PAYDAŞLARI İLE ÜZÜM ÇALIŞTAYINI GERÇEKLEŞTİRDİK

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), tarafından Iprodione aktif maddesinin yeraltı sularına karışma riski ve Iprodione aktif maddesinin bazı metabolit kalıntılarının insan sağlığına olan olumsuz etkileri sebebiyle, Avrupa Birliği ülkelerinde Iprodione aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin ruhsatları 5 Mart 2018 tarihi itibarı ile iptal edilecektir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ülkemizde de Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin ithalat izinleri 19 Ocak 2018 tarihi itibarı ile yasaklanmıştır.

Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin ülkemizde Bağ ve Kayısıda kullanımı 19 Ocak 2018 tarihi itibarı ile yasaklanmış, 8 Haziran 2018 tarihi itibarı ile de tüm ürünlerde kullanımı yasaklanmıştır.

Ülkemiz Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatının yaklaşık %83’ü Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır.

Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm piyasasında kalıntılı ürünler Çekirdeksiz Kuru üzüm fiyatlarını ve talebini olumsuz yönde etkilemektedir.

Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünleri, ülkemiz bağlarında %40-50’ye varan, yüksek oranlarda kullanımı olan bir bitki koruma ürünüdür.

Gerek Türk Gıda Kodeksine göre halkımızın kalıntısız sağlıklı üzüm tüketebilmesi, gerekse Çekirdeksiz Kuru Üzüm ihracatının olumsuz etkilenmemesi ve piyasada sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin 2018 üretim sezonunda bağlarda kullanılmaması gerekmektedir.

İlçemizde Çekirdeksiz kuru üzümün paydaşları olan Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Salihli Ticaret Borsası, Salihli Ziraat Odası, Tariş, Tarım Kredi Kooperatifleri, İhracaatçı Kuru üzüm işletmeleri ve Bitki Koruma Ürünü Bayi yetkili ve temsilcileri ile Salihli Ticaret Borsasında Toplantı düzenlenmiştir.

Toplantıda Avrupa Birliği ve ülkemizde kullanımı yasaklanan Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin bağlarda kullanımının engellenmesi için neler yapılması gerektiği konusunda bilgi alışverişinde bulunularak, konunun öneminin anlaşılması bakımından kamuoyu oluşturulması, Bitki Koruma Ürünü Bayileri ve Çekirdeksiz Kuru Üzüm üretimi yapılan ilçemizin 25 mahallesinde Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Salihli Ticaret Borsası, Salihli Ziraat Odası, Tariş, Tarım Kredi Kooperatifleri, İhracaatçı Kuru üzüm işletmeleri ve Bitki Koruma Ürünü Bayilerinin katılımı ile bilgilendirme ve eğitim toplantılarının düzenlenmesi, liflet, afiş ve broşür hazırlanması ve dağıtılması yönünde çalışma ve eylem planı oluşturulmuştur.

Toplantı sonunda yapılan açıklamada; bağcılarımızın Iprodione aktif maddesi ve bu maddeyi içeren bitki koruma ürünlerini satın almamaları, ellerinde bulunanları imha etmeleri  bağlarda kesinlikle kullanmamaları gerektiği önemle belirtildi.