BORSA BAŞKANIMIZ AKSOY, ÜZÜM ÜRETİCİLERİNİ UYARDI
BORSA BAŞKANIMIZ AKSOY, ÜZÜM ÜRETİCİLERİNİ UYARDI

 

Salihli Ticaret Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş AKSOY, üzüm üreticilerini özellikle çok fazla ilaçlamadan dolayı oluşan Okratoksin-A ve Chlorpyrifos Ethyl kalıntısını konusunda uyardı.

Hepiniz bildiği gibi geçtiğimiz sezon bağlarda salkım güvesine karşı yoğun olarak kullanılan Chlorpyrifos Ethyl aktif maddesinin kalıntı limiti Avrupa Birliği’nin 21.01.2016 tarihli regulasyon kararı doğrultusunda 0,5 ppm’den 0,01 ppm’e düşürülmüştü. İlçemizde Ç. Kuru Üzüm’ün paydaşları olan; İlçemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Salihli Ziraat Odası, Tariş, Tarım Kredi Kooperatifleri, Zirai İlaç Bayileri ve İhracatçı Firmalarımızla borsamızda bir araya gelerek bir eylem planı oluşturduk ve üzüm üretilen tüm köylerimizde “Üretici Bilgilendirme Eğitimleri” düzenledik. Eylem planı doğrultusunda ilgili bakanlık ve daire başkanları ziyaret edilerek konu hakkında bilgi verildi ve 08.04.2016 tarihi itibari ile de Chlorpyrifos Ethyl aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin etiketlerinde bulunan elma, armut, şeftali, bağ, domates, biber, patlıcan ile meyve ve sebze genel tavsiyeleri iptal edilmiştir. Üreticilerimizin de konuya göstermiş olduğu hassasiyet ve gayretleri doğrultusunda ilçemiz ve çevresinde 2016-2017 sezonun da hasat edilen ürünlerden alınan numunelerin analiz sonuçları incelendiğinde ürünlerimizde Chlorpyrifos-Ethyl aktif madde kalıntısının olmadığı gözlemlenmiştir. Başta üreticilerimiz olmak üzere bu çalışmalarda emeği olan ve bizlere destek veren tüm kurum ve kuruluşlara tekrar teşekkür ediyorum.

31 Mart – 1 Nisan 2017 tarihinde yapılan III. Kuru Meyve Çalıştayında da dile getirerek yetkilileri uyardığım bir konuyu da paylaşmadan geçmek istemiyorum. Aldığımız bazı duyumlara göre Chlorpyrifos-Ethyl aktif maddesini içeren ilaçların el altından satışının yapıldığı,  üreticilerimizin de bu etkin maddeyi içeren ilaçları kullanacağını duyduk. Değerli üreticilerimizi Chlorpyrifos Ethyl aktif maddeli ilaçları kullanmamaları konusunda bir kez daha uyarırken yetkilileri de bu konuda hassas olmaları için göreve davet ediyorum.

2017-2018 ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM SEZONUNDA Kİ TEHLİKE; OKRATOKSİN- A

Avrupa Birliği’nin (AB), küf mantarlarının üzümler üzerinde oluşturduğu Okratoksin-A değerine standart getirdi. AB’nin üzümde bulunan Okratoksin-A değerini 10 ppb (milyarda bir) olarak belirlemesi ve Okratoksinli ürünleri almayacağını açıklaması bizlerin yaptığı çalışmaların ne kadar yerinde ve önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Az önce bahsettiğim gibi ilaç kalıntısında çok ciddi bir çalışma yaparak bölgemizde ilaç kalıntısı sorununun büyük bir kısmını çözdük. Şimdiki asıl sorunumuz Okratoksin-A kalıntısı. Üreticilerimizin bu konuda da geçmiş yıllarda gösterdiği hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Özellikle OKRATOKSİN-A’nın oluşmaması için üreticilerimizin üzüm tanesi oluştuktan sonra bağlarını sürmemesi gerekir, çünkü sürme esnasında oluşan tozlar üzüm tanelerine yapışarak Okratoksini A’nın oluşmasında etkili oluyor.

YURTDIŞINDAKİ PAZARIMIZI KAYBETMEMELİYİZ, AKSİNE BÜYÜTMELİYİZ

Kaliteli ve güvenilir gıdanın dünya genelinde yükselen değer olduğuna vurgulayan Aksoy, çekirdeksiz kuru üzümde sektörün paydaşları olarak en önemli gündemlerinin güvenli ve kaliteli üretim olduğunu ifade etti. Ürettiğimiz ürünlerin yaklaşık %90’nını ihraç ettiğimiz çekirdeksiz kuru üzüm pazarına yeni üreticilerin de devreye girdiğine dikkat çeken Aksoy: “İran, Çin ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede çekirdeksiz kuru üzüm üretimlerinde artışlar var. Kaliteli ürün üreterek doğru hedefler koyarak hareket etmeliyiz. Üreticiler, tüccarlar, ihracatçılar, zirai ilaç bayileri ile birlikte aynı gemideyiz. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında sorun yaşamamak için paydaşlar olarak hepimizin koordineli hareket etmesi çok önemli. Sektör olarak enerjimizi birleştirmeliyiz. Aksoy, paydaşlar olarak hedefimizin; üzümümüzün kalitesi ile ön plana çıkarak dünya pazarında aranan ürün olması ve çiftçimizin ürünlerini daha yüksek fiyattan satmasını sağlamak olduğu vurguladı.

2017-2018 Çekirdeksiz Kuru Üzüm sezonunun tüm üreticilerimiz, tüccarlarımız, ihracatçılarımız ve diğer tüm paydaşlarımız için hayırlı ve bereketli olmasını diler, herkesin Ramazan Bayramını kutlarım.