BAŞKANIMIZ AKSOY, ERKEN HASAT VE ÇUVAL KONUSUNDA UYARDI
BAŞKANIMIZ AKSOY, ERKEN HASAT VE ÇUVAL KONUSUNDA UYARDI

Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, üzüm üreticilerini üzüm çuvalları ve erken hasat konusunda uyardı.

Borsa Başkanı Aksoy; “2016-2017 üzüm hasat dönemine sayılı günler kala ihracatçı firmalarımızın bu sezon kullanılacak çuvalların belirli standartlarda olması gerektiğini açıkladılar. İhracatçı firmaların üretim hatlarındaki makineler yüksek teknolojiye sahip olmalarına rağmen.  Kullanılan eski, yıpranmış çuval iplerinin yol açtığı küçük kopmuş çuval parçacıklarını ayırmakta makineler yetersiz kalmaktadır. Kaçan bir küçük çuval parçacığı yurtdışındaki müşteriler tarafından tüm üzüm sektöründeki işletmelere şikâyet olarak geri dönmektedir. Buda Türk üzümünün kalite algısını etkilemektedir. Bu sebeplerle bu sene alımı yapılacak Çekirdeksiz Kuru Üzüm çuvallarına belirli standartlar getirmişlerdir. Bu çuvalların 60x90 ebatlarında UV katkılı, sıkı dokunmuş birinci sınıf hammaddeden üretilmiş ve 110-125 gr ağırlığı olması gerekmektedir. (Tariş’in kullandığı çuvallardan olacak) İhracatçı firmalar yeni sezonda eski, yıpranmış ve yem çuvallarına dolumu yapılmış üzümleri işletmelerine kesinlikle KABUL ETMEYECEKLERİNİ ifade ettiler. Üreticilerimizin bir yıl boyunca zorlu şartlar altında emek vererek yetiştirdikleri üzümlerini satarken mağduriyet yaşamamaları için bu konuya önem vermekleri gerekmektedir.” diyerek üzüm üreticilerini ve tüccarları uyardı.

Üreticilerimizi bir de erken hasat konusunda uyarmak istiyorum, diyen Başkan Aksoy şöyle devam etti; “Çekirdeksiz kuru üzümlerde, hasat zamanı çok önemlidir. Üzümün kesilmesine karar vermek için şırada ki şeker miktarı saptanır. Şıradaki şeker miktarı % 22-23’e ulaşınca hasat zamanı gelmiş demektir. Üzümler olgunlaşmadan kesilirse tanede henüz yeteri kadar şeker birikmesi olmadığından kuru üzüm verimi ve kalitesi düşük olur. Ayrıca üreticilerin gıda güvenliğine uyumlu kalıntısız üretim yapmaları için çiftçimizin aldıkları zirai ilaçları ruhsatlarındaki bekleme süresine uyarak hasat etmelerini önem arz etmektedir. Değerli üreticilerimiz, üzüm fiyatlarında 10 kuruşun dahi önemli olduğu bu zamanda erken ve kalıntılı ürünü hasat etmekten kaçınalım. Bu hem sizlerin, hem de ülkemizin menfaatinedir. 2016 -2017 yaş ve kuru üzüm sektöründe üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum.” dedi.